Om HELTELIV

Det pædagogiske bordrollespil

HelteLiv er et nordisk bordrollespil, der viser, hvordan pædagogik, fortælling og regler kan skabe personlig udvikling for deltagerne.

Spillet er for alle med interesse for bordrollespil, men er primært skrevet og designet til fagpersoner, som ønsker at anvende bordrollespil i deres arbejde med børn, unge og voksne.

i praksis

Helteliv er en fortælling om helte i et magisk middelalderunivers, der normalt fortælles i en gruppe på op til syv personer. Heltelivet bliver til i dialog, og med regler styret af spillederen, mens de øvrige deltagere lever sig ind i rollen som fortællingens helte. Spillederen er hovedfortæller i den fiktive verden omkring heltene, og spiller alle de væsener – venner såvel som fjender – som heltene møder på deres eventyr.

Deltagerne råder over heltenes frie vilje, beskriver deres handlinger og fører dramatiske dialoger med hinanden, og dem de møder på deres vej. De sidder med kort, som beskriver heltenes evner, og må fra tid til anden rulle med terninger for at finde ud af, hvad der sker i fortællingen.

Helteliv handler om at spille en rolle i en kollektiv fortælling. Det gælder rent praktisk, men også pædagogisk i forhold til at tage ansvar, træffe svære valg, møde konsekvenser af sine handlinger og være noget for andre i et fællesskab.

En nordisk og mytisk middelalderverden

Heltelivet udspiller sig i den nordiske og mytiske middelalderverden Lente, som blev til ved rødderne af de to lysende livstræer Ask og Eg. Efter en lang krig døde Ask, og natten blev en del af livet i Lente. I lundene mellem Ask og Eg finder man blandt andre troldefamilierne, elvernes råd og menneskenes tempelrige.

Lente strækker sig fra de kolde bjergtinder over skyerne, gennem storbyernes mørke gyder, til de dybeste og tætteste skove, hvor folk kun kommer, hvis de har et ærinde. Lente er en verden fyldt med mystik, fantasi og fortællinger om venskab, mod og fjendskab.

Regler for både nye og erfarne

I Helteliv har deltagerne mulighed for at sammensætte unikke helte, men der findes naturligvis også færdiglavet helte, som deltagerne kan gribe når de vil hurtigt igang med en ny fortællingen. 

Helteliv er designet omkring KORT og to terninger. Reglerne er designet til at fremhæve fortællingen og de etiske aspekter af bordrollespillet. Spillet er simpelt til at begynde med, men avanceres sammen med deltagernes erfaring.

HELTELIV heltens kort

Med et formål

Der kan være mange grunde til at spille Helteliv, men her er et udpluk af de muligheder, som heltelivet kan tilbyde en pædagogisk kontekst:

Selvværd

Deltagerne kan opleve sejre og succeser i heltelivet, som styrker deres selvværd, tillid til andre og tro på dem selv.

Fællesskab

Deltagerne bliver anerkendt som en del af et fællesskab, hvor man er der for hinanden og konfronteres med en verden, der er større end én selv.

Venskab

På deres eventyr deler deltagerne uforglemmelige oplevelser, der styrker deres relationelle kompetencer, og danner nye venskaber.

Konsekvens

Deltagerne kan, i et sikkert og tillidsfuldt rum, konfronteres med konsekvenserne af deres valg og handlinger.

IDENTITET

Deltagerne kan via deres helte prøve kræfter med forskellige identiteter og roller.

Iagttagelser

Spillederen er helt tæt på deltagerne og deres samspil, hvilket åbner for nye og værdifulde pædagogiske iagttagelser.

Samfund

Deltagerne bliver på deres eventyr præsenteret for kulturer, samfund og menneskesyn, der er med til at udvide deres horisont.

Etik

Deltagerne må i heltelivet håndtere etiske problemstillinger, der udover at være alment dannende, kan tjene som håndtering af en aktuel problemstilling.

Kreativitet

Deltagerne kan øve deres evne til at bruge fantasi, og finde modet til at tænke og handle kreativt i et fællesskab.

Ansvar

Deltagerne tildeles et naturligt ansvar for fællesskabet, da heltelivet afhænger af alle deltagernes opmærksomhed og fokus.

INDLEVELSE

Deltagerne kan via den fælles fortælling øve evnen til at lege og sætte realiteterne i bero og perspektiv.

FANTASI

Under heltelivets medrivende fortællinger bliver deltagernes forestillingsevne styrket.

Nyhedsbrev

Abonnér på Heltelivs nyhedsbrev og få adgang til kraftfulde artefakter!