Styr kampen

Når man er vant til at spille turbaseret brætspil, kan det være lidt vanskeligt at kaste sig ud i en fælles fortælling om kamp i et narrativt rollespilssystem som HELTELIV. Dog er det temmelig intuitivt, når man først har forstået at fortællingen er i fokus og at reglerne er til for at udfordre og støtte narrativet. Her er 10 råd, der forhåbentligt kan hjælpe jer lidt på vej:

10 råd til narrativ kamp
  1. En kamp i HELTELIV er en fortælling vi fortæller sammen om fysisk og psykisk konflikt.
  2. Kamp adskiller sig ikke i reglerne fra andre former for aktivitet i heltelivet, men er naturligvis mere intens i sin fortællestil.
  3. Kamp er ikke et “mini game” i rollespil – det ér rollespil, med fokus på beskrivelser af helte og fjender når de er mest fysisk og psykisk presset.
  4. Som i alle andre situationer i HELTELIV ruller spillederen heller ikke med terninger under en kamp.
  5. I HELTELIV ruller helte ikke initiativ, men helte med høj smidighed og/eller fokus har ofte bedre reflekser, og det skal mærkes i fortællingen.
  6. En kamp i HELTELIV er ikke turbaseret som i et brætspil. Kampen skal tænkes som en fortælling i en bog eller en film, hvor en række handlinger bliver til flere scener, der tilsammen bliver til en længere kampfortælling.
  7. Kampen udfolder sig ved at spillederen stiller krav til deltagernes helte og inviterer til, at de også stiller modkrav til fortællingen.
  8. Ingen af HELTELIVS regler aktiveres blot fordi en deltager siger, at den skal aktiveres. En regel aktiveres kun, når helten foretager sig noget i fortællingen, som passer til reglen.
  9. Der sker altid noget, når en helt gør noget i kampen. Om det er til heltens fordel eller ej, er terningerne med til at bestemme – men der sker altid noget.
  10. Fortælling først, da (muligvis) regler og altid fortælling igen efter.

I bogen HELTELIV – Det Pædagogiske Bordrollespil har vi et eksempel, som viser hvordan en kamp tager sig ud helt konkret. Vi laver også et her på siden en gang i fremtiden.

– Godt helteliv

Nyhedsbrev

Abonnér på Heltelivs nyhedsbrev og få adgang til kraftfulde artefakter!